ISPM 15 Standartı Nedir?
Ülkemizin de üyesi bulunduğu IPPC (Uluslararası Bitki Koruma Konvansiyonu) Genel Kurulunun 2002 yılında kabul ettiği, uluslararası ticarette ahşap ambalaj malzemeleri kullanımını düzenleyen standarttır.
ISPM 15 Standartının Kapsamı Nedir?
ISPM 15 standardına göre ihraç edilen ürün ne olursa olsun, her türlü ahşap ambalaj malzemesi (kalınlığı 6 mm.den az olanlar hariç olmak üzere, palet, sandık, kasa, takoz vb.) işlemden geçirilmiş (ısıl işlem) ve işaretlenmiş olmak zorundadır. İşaretlemeyi ülkemizde yalnızca Tarım Bakanlığından Yetki Belgesi Almış olan Firmalar yapabilmektedir.
ISPM 15 Nedir?
ISPM 15 standardı, ahşaptan mamul ambalaj malzemelerinin bünyesinde bulunan zararlı organizmaların ülkeden ülkeye nakilleri esnasında taşınmasını önlemek amacıyla uygulanması zorunlu işlemi ifade etmektedir.
ISPM 15 herhangi bir ahşap ambalajda hiçbir zararlının ya da larvasının bulunmadığından emin olunabilmesi için kabul edilmiştir. ISPM 15 için uygun, olan iki metot vardır:
ISIL İŞLEM: Ahşabın öz ısısının belirli değere yükseltilerek bekletilmesi anlamına gelmektedir. Isıl İşlemden geçirilmiş sayılması için ahşabın öz ısısının en az 30 dakika boyunca minimum 56°C de bekletilmesi gerekiyor. Kiln Dry (fırında kurutma) /KD gerekli ısıya ulaşmış ise Heat Treatment (HT) Isıl İşlem kabul ediliyor.
FUMİGASYON: Bitkilere, depolanan zirai ürünlere, bina ve nakil vasıtalarına ve hatta mobilyalara varıncaya kadar çesitli materyellere arız olan böcekleri (Yumurta, Larva, Nimf, Ergin dönemlerinde)ve diger zararlı etmenleri(Nemetod, Fungus, Bakteri gibi) öldürmek amacıyla kapalı bir ortama (Belirli bir ısıda ve belirli bir miktarda) gaz halinde kimyasal bir madde (Fümigant) vermek ve belirli bir süre ortamda tutulmasıdır. Metil Bromide kullanılarak 16 saat fumige edilmesi işlemidir.
Her iki metotda ayrı ayrı ya da birlikte kullanılabilir.